5η Συνάντηση Εργαστηρίου Γλώσσας και Γλωσσολογίας - Ο Ισραηλινός συγγραφέας Έτγκαρ Κέρετ

Ποιος είναι ο Έτγκαρ Κέρετ;

Αναμφίβολα, η συνάντηση και η συνδιαλλαγή με έναν συγγραφέα, μόνο νέους ορίζοντες μπορεί να ανοίξει. Πράγματι, αυτό έγινε στην 4η συνάντηση με τον διηγηματογράφο Γιάννη Παλαβό. 

Αυτό γιατί, εκτός από όλα τα άλλα που αντλήσαμε από την πένα και τον τρόπο σκέψης του, μπορέσαμε να μάθουμε και σύγχρονους συγγραφείς που εκείνος θαυμάζει. 

Μία από τις προτάσεις του λοιπόν - με εγγύηση επιστροφής χρημάτων (!) - ήταν οποιοδήποτε από τα βιβλία του Έτγκαρ Κέρετ.

Διαβάσαμε και αναλύσαμε 2 Διηγήματα από το τελευταίο του βιβλίο, "Αναποδιά στην άκρη του Γαλαξία". Συγκεκριμένα τα διηγήματα "Μην το κάνεις!" και "Το μπουμπούκι με τη χρυσή καρδιά". 

Στο πρώτο, βλέπουμε κάποιους άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, με αφορμή ένα τραγικό γεγονός μίας αυτοκτονίας, να εκφράζουν με λόγια τον πόνο της απώλειας που είχαν βιώσει αλλά δεν είχαν ομολογήσει. Όλα αυτά τα τραγικά συμβάντα περιπλέκονται με το κωμικό στοιχείο, που πολύ εύστοχα ο Κέρετ συνδυάζει. 

Το δεύτερο διήγημα, παρουσιάζει πάλι με έναν κωμικό τρόπο το πού μπορεί να φτάσει και πόσο μπορεί να "μπλέξει" για το πρόσωπο που έχει ερωτευτεί, ενώ δεν το γνωρίζει καν. 

Ο Κέρετ γράφει με τρόπο άμεσο, εύστοχο και τα διηγήματά του αποπνέουν ταυτόχρονα χαρά και λύπη στον αναγνώστη. Οι ήρωές του είναι "απροσάρμοστα παιδιά και νεαροί που πασχίζουν να διαχειριστούν την παραδοξότητα της ζωής και να βρουν, εκόντες άκοντες, το βήμα τους σε μια χώρα ακραίων αντιφάσεων, το Ισραήλ", όπως σχολιάζει ο Γ. Παλαβός στο Βήμα (29.09.2021).

Αξίζει να αναζητήσει κανείς του ίδιου τις συλλογές "Ο οδηγός λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός", "Ο Εκείνος", "Εφτά χρόνια ευτυχίας", "Το κορίτσι στο ψυγείο".


τ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις