3η Συνάντηση Εργαστηρίου Γλώσσας - Σαν απάντηση στον Κ. Καρυωτάκη

"Σαν απάντηση"

    
Με αφορμή την προηγούμενη συνάντηση για την Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, αναλύσαμε το ποίημα της Αριστέας Παπαλεξάνδρου Σαν Απάντηση. Το ποίημα αυτό, έχει ως αφόρμηση ένα ποίημα του Κ. Καρυωτάκη Αποστροφή, το οποίο ανήκει στη συλλογή "Ελεγεία και Σάτιρες" (1927) και στο οποίο ο ποιητής αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο υποτιμητικά και αρνητικά. Ο τρόπος που σχολιάζει τις νεαρές γυναίκες εκείνης της εποχής φανερώνει την αγανάκτησή του για το ότι πολλές από αυτές δεν συμμετέχουν και δεν ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι της εποχής, αλλά το μόνο που τις απασχολεί είναι ένας καλός γάμος. Παρουσιάζονται κενές περιεχομένου και εσωτερικών αναζητήσεων. 

Είναι, όμως, αλήθεια αυτό; Είναι οι γυναίκες μακάρια και προνομιούχα πλάσματα, όπως τις παρουσιάζει ο Καρυωτάκης; Και κατορθώνουν, άραγε, τον ένα και μοναδικό τους στόχο; Βρίσκουν όλες τον "αγαθό άντρα" και τα "νόμιμα κρεβάτια"; Απ' όλα αυτά τα ερωτήματα -κι ακόμη περισσότερα- που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά την ανάγνωση του ποιήματος του Καρυωτάκη, η Αριστέα Παπαλεξάνδρου δίνει τη δική της απάντηση στο τελευταίο.

Σύμφωνα με την ποιήτρια, δεν βρίσκουν όλες οι γυναίκες τον αγαθό σύζυγο, δεν γνωρίζουν όλες την "καταξίωση" ενός γάμου, ούτε τη χαρά της μητρότητας. Για πολλές γυναίκες όλα αυτά παραμένουν μια χαμένη ελπίδα, ένα "τρένο" που έχει οριστικά περάσει, χωρίς, ωστόσο, αυτό να τις πτοεί ή να τις οδηγεί στην απελπισία. Μπορεί να μην παντρεύτηκαν, μπορεί να μη δημιούργησαν τη δική τους οικογένεια, δεν επέτρεψαν όμως σ' αυτό το γεγονός να τις οδηγήσει στην απόγνωση, έστω κι αν πίστευε ο Καρυωτάκης πως για τις γυναίκες δεν υπάρχει καμία άλλη επιδίωξη στη ζωή.

Αριστέα Παπαλεξάνδρου (1974- )    

Η Αριστέα Παπαλεξάνδρου γεννήθηκε στο Αμβούργο. Σπούδασε μουσική και μεσαιωνική - νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Δύο όνειρα πριν (Μανδραγόρας, 2000) Άλλοτε αλλού (Νεφέλη, 2004) Ωδικά πτηνά (Τυπωθήτω, 2008) Υπογείως (Τυπωθήτω, 2012) Μας προσπερνά (Κέδρος, 2015), για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών - Ίδρυμα Πέτρου Χάρη (2017) και  Νυχτερινή βιβλιοθήκη (2020). Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια εκδόσεων, και δεν έχει μέχρι τώρα κάνει καμία εκδήλωση παρουσίασης ποιητικού της βιβλίου, κάτι που ελπίζει να τηρήσει ως το τέλος. καθώς αποκάλυψε ένα χαρισματικό άνθρωπο από αυτούς που η εποχή μας έχει ανάγκη. 

Η Αριστέα Παπαλεξάνδρου είναι ένας άνθρωπος απλός, καθημερινός, χειμαρώδης, ειλικρινής, αποκαλυπτική, μερικές φορές αποστομωτικά αυτοσαρκαστική. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της ανέφερε με αφοπλιστική ειλικρίνεια «ότι τα ποιήματα που συμπεριλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία δεν ήταν καλή επιλογή.» Τονίζοντας ότι « η ποίηση, η λογοτεχνία , η Τέχνη είναι εκεί, στα βιβλία, για να την αισθάνεσαι, να τη νιώθεις, όχι για να δίνεις εξετάσεις. Πώς μπορώ παραδείγματος χάρη να χωρίσω και η ίδια ένα ποίημά μου σε ενότητες; Χρησιμότερο είναι να ρωτούμε: Τι σε συγκίνησε;»

*Σύντομα οι μαθητές του Εργαστηρίου Γλώσσας και Γλωσσολογίας θα έχει τη χαρά να συναντηθεί από κοντά μαζί της για μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις