7η Συνάντηση Εργαστηρίου Γλώσσας και Γλωσσολογίας: Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης


  Από το "Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό" (1989), το "Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου" (2006), το γνωστό "Ουζερί Τσιτσάνης", το "Υπουργός Νύχτας", το "Λεωφορείο", το "Casa Μπιάφρα", τις συλλογές "Τα δεδουλευμένα", "Επί ψύλλου κρεμάμενος", "Περιπολών περί πολλών τυρβάζω", στις πρόσφατες συλλογές "Νοέμβριοςκαι "Προσοχή: Εποχιακή Διέλευση Βατράχων"
Ο πολυγραφότατος και σύγχρονος συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη, δε θα μπορούσε να μην κινήσει το ενδιαφέρον του Εργαστηρίου Γλώσσας & Γλωσσολογίας. Στην 7η συνάντησή μας ασχοληθήκαμε με την συλλογή "Προσοχή: Εποχιακή Διέλευση Βατράχων". 
 Πρόκειται για μία συλλογή 25 ιστοριών. Ιστορίες που πολλές από αυτές διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Μακεδονίας. 
Η καταιγιστική και ταυτόχρονα κινηματογραφική γραφή του Γ. Σκαμπαρδώνη, συνεπήρε αμέσως μαθητές και καθηγήτριες. Λεπτομερείς περιγραφές μας προετοιμάζουν στο να γίνουμε είτε θεατές είτε ακόμη και σκηνοθέτες στις ιστορίες που εκτυλίσσονται μπροστά στις αράδες του βιβλίου. Οι απλοί, καθημερινοί πρωταγωνιστές των ιστοριών μπορεί να μας είναι άγνωστοι, ωστόσο μπορούμε να ταυτιστούμε και να αναγνωρίσουμε πολλά κομμάτια του εαυτού μας. Λαϊκοί θρύλοι και ιστορίες περιπλέκονται όμορφα στις διηγήσεις και τις ζωές των πρωταγωνιστών του. 
Έτσι λοιπόν, με απλές ιστορίες, απλών ανθρώπων, δοσμένες με απλό τρόπο, αναδεικνύεται το μεγαλείο τις καθημερινότητας στο έργο του Γ. Σκαμπαρδώνη. 

Τέτοιοι ήρωες αναδεικνύονται στις ιστορίες "Εκείνα τα κάλαντα" και "Χιονόδρομοι του Λαϊλιά", δύο ιστορίες που μας γοήτευσαν μέσα από τη συλλογή: "Προσοχή: Εποχιακή Διέλευση Βατράχων", καθώς και στο νοσταλγικό διήγημα "Κέικ Σκαντζόχοιρος" από τη συλλογή "Νοέμβριος"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις